Τα «φορέματα περιπάτου» των 1800s που συναντάμε στην Οικογένεια Μπρίτζερτον!

Η Οικογένεια Μπρίτζερτον μας απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αφού η σειρά στο Netflix είχε και εξακολουθεί να έχει τεράστια ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο. 

Τα βιβλία της Julia Quinn έγιναν σειρά και η πρώτη σεζόν, βασισμένη στην ιστορία της Δάφνης και του Σάιμον, μας εντυπωσίασε. Μπορεί αρκετά πράγματα να παρουσιάστηκαν διαφορετικά από ότι τα είχαμε στο μυαλό μας, επηρεάζοντας και την πλοκή, αλλά σίγουρα η σειρά ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες πολλών.  Και όλα αυτά που είχαμε πλάσει με το νου μας, τα είδαμε να ζωντανεύουν στην οθόνη.

Ένα από τα αγαπημένα μας σημεία στις σειρές/ταινίες εποχής είναι η μόδα. Οι τάσεις της μόδας κάθε εποχής, τα υφάσματα, οι συνδυασμοί.

Τα βιβλία διαδραματίζονται μεταξύ 1813 και 1825 και η Julia Quinn έχει φροντίσει ώστε να είναι ακριβής στα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα που χρησιμοποιεί ενώ δίνει πάντα μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες.

Πώς έμοιαζε η μόαδα την εποχή εκείνη; Ας δούμε μερικές δημιουργίες…

Περιγραφή του φορέματος από το περιοδικό La Belle Assemblée, Μάιος 1814: «Μπονέ και κοντό ζακετάκι της δούκισσας της Ανγκουλέμ».

 

Αυτό το κοντό ζακετάκι φοριέται πάνω από ένα φόρεμα περιπάτου από βαμβακερή μουσελίνα· είναι φτιαγμένο από κίτρινο ύφασμα σερζέ με λευκές πινελιές. Η πλάτη, που είναι καλυμμένη ολόκληρη, κολακεύει τη σιλουέτα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κοντό ζακετάκι έχουμε δει τελευταία, καθώς δεν φαρδαίνει τόσο στο κάτω μέρος, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Το μπροστινό μέρος είναι κομψά διακοσμημένο με μικρά κρίνα από ύφασμα σενίλ, σε μια απόχρωση που είναι έναν τόνο πιο σκούρα από το χρώμα της ζακέτας, δημιουργώντας έτσι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μια ασορτί φαρδιά και μαλακή ταινία περνά γύρω από τον λαιμό και κατεβαίνει στο μπροστινό μέρος της ζακέτας· αυτό το διακοσμητικό στοιχείο θυμίζει το φριζέ κολάρο, αλλά είναι πολύ πιο κολακευτικό. Μια πλούσια κίτρινη μεταξωτή ζώνη με φούντες συμπληρώνει τη μέση, και το μανίκι είναι διακοσμημένο στην άκρη με μια ταιριαστή φαντεζί γαρνιτούρα. Το μπονέ σε στιλ Ανγκουλέμ είναι αναμφίβολα το πιο κατάλληλο και κομψό για το σύνολο περιπάτου που έχουμε δει· αποτελείται από ένα νέο και πρωτότυπο υλικό, που συντίθεται με έναν εξίσου πρω- τότυπο και ευρηματικό τρόπο. Το σχήμα του είναι ισορροπημένο και συνδυάζει την απλότητα της υπαίθρου και την κομψότητας ενός μικρού μπονέ περιπάτου. Μπορεί να φορεθεί είτε με κορδόνια ή χωρίς, αλλά συνηθίζεται το πρώτο. Το φτερό τοποθετείται κατά προτίμηση στο πλάι. Το σύνολο συμπληρώνεται με ασορτί γάντια, πασούμια και ομπρελίνο.

 

Περιγραφή του φορέματος από το περιοδικό  Ackermann’s   Repository  of Arts, τον Νοέμβριο του 1814: «Φόρεμα Περιπάτου».

Τα δυο φορέματα που ακολουθούν είναι διαφορετικά αλλά έχουν αρκετές ομοιότητες ώστε μια νεαρή κυρία να μπορεί να χρησιμοποιή­σει τα ίδια αξεσουάρ (δεν φαίνονται τα μπονέ ίδια;).

Το πρώτο είναι ένα απογευματινό ανοιχτόχρωμο φόρεμα με μεσοφόρι από κίτρινο γαλλικό ύφασμα, γαρνιρισμένο στο κάτω μέρος με διπλή φάσα από διάφανη μουσελίνα, με σούρες και λεπτή κορδέλα ασορτί με το μεσοφόρι. Ο κορμός είναι από βαμβακερή μουσελίνα με ανάλογο σχέδιο· έχει ασορτί μακρύ μανίκι με σούρες. Στον λαιμό υπάρχει κολάρο φριζέ. Ένα μεταξωτό μαντίλι με δικτυωτό σχέδιο είναι περασμένο σαν ζώνη, με κορδέλες και μικρό φιόγκο στο πίσω μέρος.

Ψάθινο μπονέ, δεμένο κάτω από το σαγόνι με μαντίλι που έχει δικτυωτό σχέδιο και περνά πάνω από το κεφάλι· είναι διακοσμημένο με ταινία από το ίδιο μεταξωτό ύφασμα. Δερμάτινα σανδάλια και γάντια σε ασορτί χρώμα.

 

Το δεύτερο είναι ένα λιλά φόρεμα από ιταλικό ριγέ ύφασμα, διακοσμημένο στο κάτω μέρος με διπλή φάσα από σατέν κορδέλα. Κοντό μανίκι με ασορτί διακόσμηση. Το μπροστινό μέρος του φορέματος είναι σταυρωτό στο μπούστο με τριγωνικό ύφασμα από μέσα· κολάρο φριζέ σε γαλλικό στιλ και ασορτί σκούφος με τελειώματα από δαντέλα. Σατέν καπέλο σε στιλ ψάθινου, δεμένο κάτω από το σαγόνι με καρό ή ριγέ μαντίλι που περνά πάνω από το κεφάλι, και διακοσμημένο στο μπροστινό μέρος με φτερά στρουθοκαμήλου. Γαλλική εσάρπα από λευκό ύφασμα με διαγώνια πλέξη, διακοσμημένη με κόκκινη και πράσινη μεταξωτή κλωστή, φορεμένη κομψά όπως φαίνεται στο μοντέλο. Γάντια μακριά που φτάνουν πάνω από τον αγκώνα και χαμηλά δερμάτινα μποτάκια.

Περιγραφή του φορέματος από το περιοδικό  Ackermann’s Repository  of Arts, τον Νοέμβριο του 1813: «Φόρεμα Περιπάτου».

Το λευκό φόρεμα αριστερά είναι από βαμβακερή μουσελίνα, με μακριά μανίκια και κεντήματα· τριπλός φραμπαλάς από μουσελίνα στο κάτω μέρος. Η μέση και η λαιμόκοψη οριοθετούνται με ασημένιο κορδόνι με φούντες. Τα μαλλιά είναι πιασμένα σε ανατολικό στιλ, με ένα εντυπωσιακό άνθος μπροστά ή στο πλάι.

Μανδύας από πράσινο ύφασμα που καταλήγει σε κρόσσια με ανάλογη απόχρωση και πιάνεται σχηματίζοντας πτυχές πάνω από τον αριστερό ώμο. Ένα βέλο με λευκή δαντέλα είναι περασμένο στο κεφάλι πάνω από την κορδέλα. Μια μεγάλη ομπρέλα για τον ήλιο με χρώμα ίδιο με του μανδύα, με σκίαστρο κινέζικου τύπου. Πέδιλα ή πράσινα δερμάτινα πασούμια. Δερμάτινα γάντια σε αποχρώσεις του κίτρινου.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως την εποχή εκείνη ένα βιβλίο αποτελούσε ένα πολύ ωραίο «αξεσουάρ» για μια σοβαρή νεαρή κυρία, ακόμη κι αν έκρυβε από μέσα την Κοινωνική Στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν ή ένα περιοδικό μόδας που κάθε γυναίκα θα χάζευε με την πρώτη ευκαιρία!

 

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το Netflix, συνεργάστηκε με το British Fashion Council για αυτές τις υπέροχες δημιουργίες που είδαμε στη σειρά. Συγκεκριμένα, τα εύσημα πάνε σε τρεις σπουδαστές του British Fashion Council- Aurélie Fontan, Edward Mendoza και Shanti Bell – οι οποίοι υπό την επίβλεψη του σχεδιαστή Richard Quinn σχεδίασαν όλα αυτά τα μοναδικά κομμάτια.

Υ.Γ. 1. Διαβάστε εδώ για τη μόδα τη βικτωριανή εποχή!
Υ.Γ.2. Διαβάστε εδώ τα μυστικά ομορφιάς τη βικτωριανή εποχή!

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin/create