Άννα Καρένινα: Mία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της μοναδικό τρόπο».

Η αρχική αυτή φράση του βιβλίου είναι μια από τις πιο πολυδιαβασμένες φράσεις στην ιστορία της λογοτεχνίας και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους, πολιτικούς, κριτικούς, αλλά και απλούς αναγνώστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Άννα Καρένινα (στα ρωσικά «Анна Каренина») το περίφημο βιβλίο του Λέων Τολστόι, εκδόθηκε για πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου το 1878. Ο ίδιος ο Τολστόι το αποκάλεσε το πρώτο του πραγματικό μυθιστόρημα και αρχικά το είχε δημοσιεύσει σε συνέχειες στο περιοδικό The Russian Messenger / Ру́сский ве́стник (Ο Ρώσος αγγελιοφόρος) από το 1875 έως το 1877.

Εξώφυλλο του πρώτου τόμου της Άννας Καρένινα, όπως κυκλοφόρησε στη Μόσχα το 1878.

Στο ίδιο φημισμένο περιοδικό πρωτοεμφανίστηκαν διάφορα μνημειώδη έργα της ρώσικης λογοτεχνίας όπως τα «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ηλίθιος», «Αδελφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφκσι, αλλά και το «Πόλεμος και Ειρήνη», επίσης του Τολστόι.

Η Άννα Καρένινα είναι ένα πολυσύνθετο μυθιστόρημα με πάνω από δεκαπέντε κεντρικούς χαρακτήρες και συχνά (ανάλογα με τον εκδότη και τη μετάφραση) επεκτείνεται σε πάνω από χίλιες σελίδες. Τα κεντρικά θέματα του βιβλίου είναι η προδοσία, η πίστη, η οικογένεια, ο γάμος, η διαμόρφωση της κοινωνίας στην αυτοκρατορική Ρωσία και η σύγκρουση αξιών μεταξύ όσων ζουν σε πόλεις και όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές. Η γραφή του Τολστόι θεωρήθηκε μεταβατική ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον μοντερνισμό.

Η Κίρα Νάιτλι ως Άννα Καρένινα στην πρόσφατη ομώνυμη κινηματογραφική ταινία η οποία απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και έφτασε σε εισπράξεις τα 70 εκατομμύρια δολάρια.

Τα τρένα είναι ένα σταθερό μοτίβο της πλοκής, ενώ το ιστορικό φόντο είναι μια περίοδος φιλελεύθερων αλλαγών που εισήγαγε ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ο Β’, προκαλώντας κοινωνικούς μετασχηματισμούς και συγκρούσεις.

Στα 144 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του, η φήμη της Άννας Καρένινα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη και σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Άννα Καρένινα, Leo Tolstoy

Στην αριστοκρατική Ρωσία του 19ου αιώνα η Άννα Καρένινα, μια νέα, όμορφη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, ζει σε μια καταπιεστική γι’ αυτήν οικογένεια μαζί με τον εξέχοντα πολιτικό σύζυγό της και τον μικρό τους γιο.

Οι ισορροπίες διαταράσσονται όταν η Άννα γνωρίζει και ερωτεύεται έναν νεαρό αξιωματικό του στρατού, τον κόμη Βρόνσκι. Θέλοντας να αποφύγει ένα κοινωνικό σκάνδαλο, ο σύζυγός της αρνείται να της δώσει διαζύγιο. Αρνείται ακόμη και όταν η Άννα μένει έγκυος και αποκτάει ένα παιδί με τον Βρόνσκι.

Κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής και τους ηθικούς νόμους, τις δικές της ανασφάλειες και την αγάπη της για τον γιο της, η Άννα εγκαταλείπει την οικογένειά της για να ζήσει με τον εραστή της και τη νεογέννητη κόρη τους.

Γρήγορα όμως η κοινωνική κατακραυγή τη θλίβει και τη διαλύει. Απομονώνεται, ενώ της δημιουργείται η υποψία ότι ο Βρόνσκι την απατά. Σταδιακά χάνει τον έλεγχο του εαυτού της και οδηγείται σε ένα τραγικό αδιέ­ξοδο. Η αυτοκαταστροφή είναι μονόδρομος. Και η ζήλια που φωλιάζει μέσα της αποδεικνύεται τελικά πιο ισχυρή κι από τον έρωτα.

Η Άννα Καρένινα του Τολστόι είναι μια από τις πιο επιδραστικές ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ όλη τη σειρά μας με τα Κλασικά μυθιστορήματα

Υ.Γ.1. Ανεμοδαρμένα Ύψη: Ένα κλασικό έργο με αμφιλεγόμενες κριτικές.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin/create