Μια ξενάγηση στους εντυπωσιακούς χώρους των Μπρίτζερτον!

Μυθικά κάστρα, παλάτια, ανυπέρβλητοι κήποι, μοναδικά κοστούμια και μια δυνατή ιστορία αγάπης μετέτρεψαν τη σειρά «Bridgerton» της Σόντα Ράιμς στην κορυφαία επιτυχία του Netflix.

Η σειρά με την οποία η δαιμόνια Σόντα Ράιμς έκανε ποδαρικό ανήμερα τα Χριστούγεννα στη δημοφιλή πλατφόρμα έφτασε στην κορυφή του top 10 σε 76 χώρες και σε 63 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσα σε λιγότερο από 28 ημέρες. Κατέκτησε κατά συνέπεια την πέμπτη θέση στην κατηγορία των πρωτότυπων σειρών του Netflix με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα.

Οικογένεια Μπρίτζερτον

Αν και η υπόθεση της σειράς διαδραματίζεται στο Λονδίνο, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εκτός της αγγλικής πρωτεύουσας, σε περίπου 100 περιοχές, ανάμεσά τους και το υπέροχο Μπαθ με τα ιστορικά και άκρως επιβλητικά κτίρια της γεωργιανής περιόδου, το οποίο ανακηρύχθηκε το 1987 σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Περισσότερα από 15 κάστρα και παλάτια αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων δανείζοντας τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς τους χώρους. Σχεδόν όλα είναι ανοιχτά για το κοινό και κάποια από αυτά λειτουργούν πλέον και ως μουσεία.

Royal Crescent – Μπαθ

Στα αρχικά πλάνα που βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο προβάλλεται το ανυπέρβλητο Royal Crescent που βρίσκεται στο κέντρο του Μπαθ και χτίστηκε το 1774. Η «Βασιλική Ημισέληνος», με τις 114 κολόνες είναι το πιο εμβληματικό μνημείο στο Μπαθ και το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της γεωργιανής περιόδου και της παλατιανής αρχιτεκτονικής στη Μεγάλη Βρετανία. Αποτελείται από 30 αυτόνομες κατοικίες, εκ των οποίων οι 10 είναι full sized, ενώ τα υπόλοιπα τμήματά του είναι χωρισμένα σε διαμερίσματα διαφορετικών τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν ακόμη μουσείο και hotel & spa. Εδώ επέλεξε να μένει τον 18ο αιώνα ο πρίγκιπας Φρειδερίκος, δούκας του Γιορκ και του Αλμπανι. Πλέον χρησιμοποιούνται κάποια από τα διαμερίσματά του από τις Αρχές της πόλης, ενώ άλλα έχουν πωληθεί σε ιδιώτες ή νοικιάζονται. Από τον Απρίλιο θα λειτουργεί και πάλι ως μουσείο το Νο1 Royal Crescent όπου θα μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή των Bathonians τον 18ο αιώνα, καθώς κάθε του δωμάτιο είναι επιπλωμένο με αυθεντικά έπιπλα εποχής και οι ξεναγοί αφηγούνται εντυπωσιακές ιστορίες από το παρελθόν. Στους χώρους του κατά καιρούς έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες όπως το «Catch Us If You Can», το «The Duchess» με την Κίρα Νάιτλι και η σειρά του ΒΒC1 «Our Girl».

O εξωτερικός χώρος του No1 Royal Crescent λειτουργεί ως το ιδανικό background της οικίας των Φέδρινγκτον ενώ η λιθόστρωτη Βath Street όπου βρίσκεται το Royal Crescent χρησιμοποιείται σε πολλές σκηνές της σειράς, όπως και η πλατεία Beauford, στη νότια πλευρά της οποίας υπάρχει το Theatre Royal.

Wilton House – Σάλσμπερι

Eχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και σειρές όπως στα «Περηφάνια και Προκατάληψη», «Emma», «Το Στέμμα», ενώ για το «Bridgerton» έγιναν γυρίσματα τόσο στους εντυπωσιακούς του κήπους (ως εξωτερικός χώρος της κατοικίας του γοητευτικού δούκα του Χέιστινγκς),- στην εντυπωσιακή του βιβλιοθήκη (για τις σκηνές με τη δούκισσα του Ντάνμπουρι) αλλά και την τραπεζαρία (ως ένα από τα δωμάτια της κατοικίας των νιόπαντρων Σάιμον και Δάφνης. Μάλιστα εδώ δειπνούν για πρώτη φορά στο νέο τους σπίτι, το Glyvedom Castle). Eπειδή οι εσωτερικοί του χώροι έχουν πολλά κοινά με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το Wilton House αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την αίθουσα του θρόνου αλλά και την κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας Σάρλοτ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι αριστουργηματικοί του κήποι με την πετρόχτιστη γέφυρα στην οποία ο δούκας εξηγεί στη Δάφνη τα μυστικά του αυτοερωτισμού όσο και η αίθουσα ακροάσεων. Το πιο εντυπωσιακό του δωμάτιο, το Double Cube Room, με έπιπλα από ελεφαντόδοντο και χρυσό, με ζωγραφισμένη οροφή και γλυπτά στους τοίχους, είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις παραγωγές ταινιών και σειρών. Το κάστρο χτίστηκε το 1543 από τον πρώτο κόμη του Πέμπροκ και παρέμεινε στην οικογένεια για περισσότερα από 478 χρόνια. Σήμερα τόσο οι εσωτερικοί χώροι του όσο και οι εντυπωσιακοί του κήποι είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

Ranger’s House – Γκρίνουιτς

Το Ranger’s House, στο ΝΑ Λονδίνο, το χαρακτηριστικό αρχοντικό γεωργιανού ρυθμού με τα κόκκινα τούβλα, χρησιμοποιήθηκε για τις εξωτερικές λήψεις ως οικία των Μπρίτζερτον. Στις περισσότερες σκηνές της σειράς βλέπουμε ότι το αρχοντικό περιβάλλεται από κισσό και πασχαλιές, που όμως δεν υπήρχαν, αλλά τοποθετήθηκαν από την παραγωγή προκειμένου να τονίζει τον ανάλαφρο χαρακτήρα μιας αγαπημένης οικογένειας με επτά παιδιά, όλα ιδιαίτερου χαρακτήρα και ομορφιάς, σε αντίθεση με την οικογένεια των Φέδρινγκτον. Το Ranger’s House χτίστηκε το 1722 και όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ως μουσείο τέχνης φιλοξενώντας τη συλλογή έργων του Τζούλιους Βέρνερ, που περιλαμβάνει γύρω στα 700 έργα τέχνης, ανάμεσά τους πίνακες των Μποτιτσέλι, Ρόμνεϊ, Λίπι καθώς και συλλογές κοσμημάτων της Αναγέννησης, πορσελάνες Σεβρών και πολλά έργα από τη μεσαιωνική και βυζαντινή εποχή. Το Ranger’s House κληρονόμησε αρχικά ο κόμης του Τσέστερφιλντ, στη συνέχεια άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, μέχρι που το 1902 πέρασε στην κατοχή του London County Council. Οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν για το εσωτερικό της κατοικίας της οικογένειας Μπρίτζερτον ήταν αυτοί του RAF Halton, ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Hatfield House – Χάρντφορντσαϊρ

Aπό τη δεκαετία του ’60 αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για σειρές εποχής και ταινίες. Πιο πρόσφατα το είδαμε στον «Λόγο του Βασιλιά», στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου καθώς και στις παραγωγές του Netflix «Ρεβέκκα» και «Ενόλα Χολμς». Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Ρόμπερτ Σέσιλ, πρώτο κόμη του Σόλσμπερι. Εδώ η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α’ έζησε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας. Στη σειρά της Σόντα Ράιμς χρησιμοποιήθηκαν η δυτική πλευρά των κήπων, η βιβλιοθήκη και το Marble Hall ενώ η παραγωγή εκμεταλλεύτηκε τη λαμπρότητα κάθε αίθουσας. To ανυπέρβλητης ομορφιάς κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται το 1607 και αποτελεί κατοικία της 7ης μαρκησίας του Σόλσμπερι. Είναι ανοιχτό στο κοινό ενώ στους χώρους του λειτουργούν artshop και εστιατόριο.

Holburn Museum – Σόμερσετ, Μπαθ

Το εξωτερικό του Holburne Museum χρησιμοποιήθηκε για μία από τις εντυπωσιακές σκηνές χοροεσπερίδας προκειμένου η Δάφνη Μπρίτζερτον και οι υπόλοιπες κορασίδες της υψηλής κοινωνίας να βρουν γαμπρό. Η κομψή πρόσοψη και οι εντυπωσιακοί κήποι του Holburne -κομμάτι των οποίων είναι και ο μοναδικός λαβύρινθος-είναι χαρακτηριστικό δείγμα του μεγαλείου και της ιστορίας του. Το κάστρο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1882, σχεδιάστηκε αρχικά και κατασκευάστηκε ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε πολλές φορές τόσο τον βασιλιά Γεώργιο όσο και τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Πλέον λειτουργεί ως μουσείο και σε αυτό φυλάσσονται σημαντικά έργα της βασιλικής συλλογής.

Badminton House – Γκλουσεστερσαϊρ

Τέλος, το Badminton House, το οποίο απέχει μόλις 15’ από το Highgrove House όπου ζουν ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, είναι η βάση του δούκα του Μπίφορντ και της οικογένειάς του από τον 17ο αιώνα. Οι κήποι του και το τεράστιο πάρκο που περικλείουν το κάστρο ανήκουν πλέον στο Μητρώο Ιστορικών Πάρκων και Κήπων. Σε αυτό η βασίλισσα Μαίρη έμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Trivia

Για το κάστρο στο οποίο ζουν οι νιόπαντροι Σάιμον και Δάφνη έχουν γυριστεί σκηνές στα Wilton House, Syon House και Badminton House. Oι περισσότερες χοροεσπερίδες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους των Leigh Court, Guildhall, Bath Assembly Rooms και Holburne Museum.

Ο Αντονι Μπρίτζερτον και ο Σάιμον Μπάσετ συναντιούνται στο Gentlemen’s club, που για το 4ο επεισόδιο είναι χώρος μέσα στο Hartfield House, ενώ για τα υπόλοιπα επεισόδια είναι τα Lancaster House και The Reform Club, που ιδρύθηκε το 1836 και μέλη του οποίου ήταν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η εντυπωσιακή σκάλα της κατοικίας των Μπρίτζερτον βρίσκεται στο Halton House, τη μεγαλειώδη κατοικία του 19ου αιώνα που για χρόνια ανήκε στην οικογένεια Ρότσιλντ, αλλά τώρα βρίσκεται στην κατοχή της Royal Air Force.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2/2/2021 στο Πρώτο Θέμα

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To use reCAPTCHA you must get an API key from https://www.google.com/recaptcha/admin/create